גן אלון – צבעון

גן אלון | צבעון

על הגן: 

גן אלון ממקום בצבעון בגליל העליון. הגן תחת פיקוח של משרד החינוך ומונה 23 ילדים בגילאי 3-6.

משנפתח הגן לפני שנתיים וחצי התחלנו לצאת יום בשבוע לחורשה מתחת לגן, וכבר במשך שנה וחצי אנו יוצאים למקום מרוחק יותר מהגן אשר נמצא בתוך יער אלונים פעמיים בשבוע באופן קבוע והשאיפה היא להוסיף עוד יום בקרוב.

ימי יער

בימים אלו  ביער ניתן לראות ולהרגיש את הנחת ואווירה בקרב הילדים. כמעט ואין קשיי פרידה הילדים מרגישים כבר ממש בבית, כול קבוצת ילדים מוצאת לעצמה את פינת המשחק. לאחרונה הם גם מצאו עץ אלון יחסית גבוה שהם יכולים לטפס  ומבחינתם הם מרגישים על גג העולם. יש ילד אחד שממש טוב בטיפוס והוא קיבל את האחריות לעזור לילדים. גבולות המרחב מאוד ברורים לילדים והם יודעים שאם הם רוצים להתרחק אז הם מבקשים רשות וכן- אנו בהחלט  סומכות עליהם.

 

                                                                                             סדר היום שלנו

אני רואה חשיבות רבה לשמור על רצף ואחידות בין סדר יום בגן וביער ולכן היום משולב בין פעילויות פתוחות וחופשיות יותר לילדים לבין פעילויות מובנות. כמו כן אנו שמות על כך דגש שהילדים הם חלק מהעשייה ושותפים לכול דבר במרחב, אם זה בהדלקת המדורה, אירגון הציוד ביער, תורנים לעזרה בשטיפת ידיים שטיפת הכלים, איסוף מקלות למדורה, סידור המרחב ופתיחת פינות המלאכה. 

במהלך היום כול אחת מחברות הצוות לוקחת חלק  ופותחת פינה שהיא יותר מתחברת אליה מתחום המלאכות או משהו אחר שמעניין אותה לשלב ביער: עבודה עם חוטי צמר, פעילויות סביב האש, יציאה לטיול קטן בסביבה ואיסוף חומרי טבע ליצירות שונות ומשחקים בטבע. 

רגעים אלו נותנים מקום משמעותי ומעצים לחברות הצוות שמרגישות שיש להן חלק ומקום לביטוי למה שכול אחת  מתחברת ומתאים לה,  וכמו כן מגוון האפשרויות שיש  לילדים לבחור במה הם רוצים לעסוק ולהתנסות באותו רגע. 



הגננת נירית מספרת

הכול התחיל שהגעתי לצבעון בפעם הראשונה והייתה בקשה מאוד חד משמעית של ההורים לצאת לימי יער במהלך השבוע. הבעתי לא מעט חששות וחוסר נוחות אך מכיוון שזה היה גן חדש, קהילת הורים שמאוד מחוברת לחינוך חוץ גני הבנתי שעל מנת שיווצר בינינו קשר טוב ובטוח אני חייבת ללכת לקראתם בקצב ובנוחיות שלי. מיותר לציין שמבחינתי טיולים על בסיס יומי הם חלק בלתי ניפרד משיגרת הגן ולא הבנתי מה ההבדל…

התחלנו עם יום בשבוע בחורשה הסמוכה לגן ולאט לאט אחרי שהתחלתי להרגיש יותר בטוחה וראיתי את יתרונות היציאה מהגן ליום שלם ולמקום מרוחק יותר החלטנו להוסיף עוד יום ביער. הבנתי שכול מה שנעשה כביכול בגן אפשר לעשות בחוץ ואפילו באופן יותר משמעותי וחוויתי, והאופן שבו ימים אלו משפיעים על הילדים ומחזקים את יכולתיהם הפיזיות והריגשיות הוא פשוט עצום!!!

כמובן שכול זאת ועוד לא היה יכול להמשיך לצמוח ולהתפתח מבחינתי מבלי חשיפה והשתתפות בהשתלמויות המעשירות שרון ותמר מעבירים שהשתתפתי ועדיין לוקחת בהם חלק והליווי והתמיכה של רון שמלווה את התהליך ואנו מטפחים אותו ביחד בקצב והמינון המתאים לי.

 

סיפור מיוחד שקרה לנו בגן:

ביחד עם כל החששות שמלוות בתחילת שנה, קליטה והסתגלות לילדים חדשים וצעירים (שחלקם עוד לא בני 3) , צוות והורים החלטנו להתחיל את הימים ביער כבר מהשבוע השני מתחילת השנה בספטמבר.

מה שחווינו שם באותו יום היה מבחינתי ממש מרגש, בתור פעם ראשונה ביער בתחילת שנה, הילדים ניפרדו מהוריהם בלי שום קושי, מיד כול ילד מצא לעצמו את המקום וחיבור לקבוצת ילדים, חיפשו וסידרו להם באופן לגמרי עצמאי פינות משחק ועבודה. לאחר ארוחת הבוקר בזמן החופשי ישבנו כול הצוות על המחצלת והסבתי את תשומת ליבן על השקט והרוגע שמורגש ביער- משהו שממש לא  מובן מאליו בתחילת שנה וחיזק בנו את תחושת הביטחון עד כמה החלטה זו להתחיל עם הימי יער כבר מתחילת השנה היתה נכונה.

 

סדר היום ביער:

7:30 קבלת הילדים והדלקת המדורה, פתיחת מחצלת עם תיבות קוביות וחיות וכמה ספרים.

8:30 הכנת ארוחת הבוקר ופיתות על הטאבון

9:00 מפגש בתנועה-התעמלות בוקר ומשחקי חברה

9:20 ברכה על האוכל וארוחת בוקר

10:00 זמן משחק חופשי ובמקביל זמן צוות

11:00 פתיחת פינות עשייה שונות-שטיפת כלים, עבודה בבוץ, חוטי צמר, עבודה בקבוצה קטנה ועוד..

12:00 התכנסות לשתיית תה וסיפור 

12:30 עלייה לגן




אתגרים ושותפים בדרך

בקרב חברות הצוות מורגשת התגייסות מלאה ושיתוף פעולה בימי יער, חשיבה משותפת לרעיונות ותכנים וכמובן עולות סוגיות מבחינה לוגיסטית  שכול הזמן דורשות חשיבה ושינויים בהתאם לצרכים שלנו ביער. אין ספק שניתן לראות את הפניות של הצוות לילדים בימי יער שהן כול כולן איתן ולא עסוקות בענייני גן שדורשים מהן זמן ולפעמים זה על חשבון הילדים.

שותפים נוספים הם  ההורים שגם הביאו וחשפו וביקשו את הגישה הזו בגן שלהם אבל גם תמכו ותומכים הן בפן הלוגיסטי הן בעובדה שהם נרתמו על מנת להביא את רון כמלווה שלי בשנתיים האחרונות מה שנותן לי תחושה של תמיכה מהם לאורך כל הדרך.

מפקחת הגן קלאודיה אוסטרובסקי- שותפה ומפרגנת לתהליך שאנו עושים ביער. בתחילת השנה שיתפתי אותה בתוכנית השנתית שלנו וקיבלתי ממנה את בירכת הדרך לימי יער ולליווי עם רון.

השאיפה היא להוסיף יום שלישי ביער בהמשך השנה.

האתגרים שלנו בימי יער הם בעיקר בחודשי החורף הקרים שמתחילים ב9 מעלות(ולפעמים פחות) ומלווים ברוחות קרות וחזקות ולעיתים גשם אשר דורשים מאתנו להפעיל שיקול דעת האם נכון להתחיל את היום ביער/ לרדת ליער בהמשך היום/להישאר בגן.

 

קצת על עצמי…

שמי נירית איבגי, בת קיבוץ הזורע ומתגוררת במושב אביבים עם בעלי דורון, אמא ל-3 וגננת בגן "אלון" בצבעון-מקום עם סגנון…

מביאה איתי כול בוקר לגן שק מלא באנרגיות טובות, שירים ומנגינות לשמח את הלב והנפש ומשחקים בתנועה לשיפור הכושר הגופני וגיבוש הקבוצה.

המעבר לצפון פתח בפני דרכים רבות, העמקה והיכרות עם עצמי במקומות שלא פגשתי עד עכשיו ובעיקר להודות ולהעריך על השילוב של הטבע, האוויר והאדמה שמסביבנו.

לוקחת עוד נשימה עמוקה וממשיכה להוביל, לצמוח, להתפתח ולצעוד בבטחה בשבילי היער ולגלות עוד ועוד רגעים קסומים.   


ברכת על השותפות הזו.